2015. szeptember 22., kedd

Jogos az észrevétel, mostanában tényleg egyfolytában csak "füvezünk". Na persze nem úgy, persze, elnézést, nem hagyhattam ki. A lényeg viszont, hogy most, az őszi gyeptelepítés, felülvetés időszakában ennek van aktualitása.
Az Everris fűmag kínálatáról blogunkban korábban már többször írtunk - például megállapítottuk, hogy az olcsó fűmag gyakran drágább, mint a minőségi termék. Ezúttal azt tudakoltuk gyepszakértő kertészmérnökünktől, milyen szempontok szerint, hogyan állítanak össze egy-egy fűmagkeveréket.

Az Everris jól ismert Landscaper Pro termékcsaládja mellett létezik egy másik, szakemberek által válogatott termékcsalád, a ProSelect. Fontos hangsúlyozni, hogy a ProSelect sorozat magyar mérnökök által kifejlesztett tagjai, a Toscana, a PázsitgyepUniform, a Debreceni Highway, a Strong és a Futballpálya stabilizáló fűmagkeverékek ugyan eltérő felhasználási területekre, de alapvetően a magyarországi viszonyokhoz alkalmazkodva kerültek kialakításra.

Egy fűmag összeválogatásánál legfontosabb szerepet a felhasználás célja, funkciója, a klimatikus feltételek, és persze a küllem, a divat játsszák. A felhasználás oldaláról közelítve könnyen belátható, hogy az a fűféle, amely autópályák szélére ideális, díszkertbe nem feltétlenül való. Mik a prioritásaink? Az intenzív zöld szín, vagy a szárazságtűrés a fontosabb? Taposástűrőnek kell lennie, vagy az a lényeg, hogy díszítsen?

Szakmai oldalról a fűmagkeverékek összeválogatásánál az egyik legkritikusabb szempont a klimatikus feltételekre jól válaszoló fajtaszelekciók kialakítása; a felsorolt ProSelect magkeverékeknél a szakemberek kifejezetten a magyar viszonyoknak megfelelő fajtákat preferálták. (Amerikában például a hazánkban gyomként számontartott csillagpázsitot golfpályák gyepalkotójaként ismerik.)

Változnak az éghajlati trendek, a komoly melegek és komoly szárazságok miatt strapabíró keverékekre is szükség van – az ilyen fűvel szemben mások az elvárások: legyen zöld, bírja a kevés tápanyagot, kevés vizet.

A Debreceni Highway csenkeszalapú, árnyéktűrő, szárazságtűrő, elviseli az öntözetlen körülményeket. A vörös csenkesz levelei extrém hőstresszre eldobhatják a levelüket, ősszel azonban újra kihajtanak.

Toscana, első nyírás
A strapabíró fajták – nádképűek - cserébe kevésbé karcsúak, nem olyan finom szerkezetűek, mint a kényes angolperje félék. A folyamatos kutatás eredményeképpen azonban a például a ProSelect Toscana talán az első olyan keverék, melyben sikerült a nádképűek előnyeit megtartva pázsitküllemet elérni! 80%-ban a legkeskenyebb levelű nádképű fajtákból áll, ennek a fele tarackoló spyder, mely vízszintes terjeszkedésre is képes, miközben megőrzi a vékony levélszerkezetet, szép textúrát. 

A Toscana nagy igénybevétel mellett, rossz körülmények, hektikus öntözési viszonyok között is látványos, pázsitküllemű füvet eredményez. Strandok, hotelok, iparterületek füve, de a visszajelzések alapján díszkkertekben is jól muzsikál.


Az egyedi fűkeverékek forgalomba kerülését széleskörű tesztelés előzi meg, kísérleti állomásokon, modellezőgépekkel vizsgálják a különféle paramétereket, pl. hőstresszt, szárazságtűrést.

Érdemes még tudni, hogy – főleg speciálisabb igényű fűfajták esetében – egy fűmagkeverékből a szélsőséges körülményeket kevésbé viselő fajták idővel kipusztulnak. Ez a szelekció az egyik ok - több fűkeverékben például a gyorsan meginduló, azonban nem tartós fajták a védőfű szerepét töltik be, majd később átadják helyüket a többi fűfélének - ami miatt érdemes előre végiggondolni, milyen fűfélét ültessünk, hogy az hosszútávon is megfeleljen az igényeinknek.


Az Everris fűmagkínálata az itt kiemelt példákon túl természetesen rendkívül széles, lent néhány szóban összefoglaltuk a nálunk kapható keverékek legfontosabb tulajdonságait, a tavaszi füves cikkünkben pedig készítettünk egy táblázatot a fűmagokról felhasználás szerint, ami segíthet a döntésben.

 
Landscaper Pro Performance
Nagy teherbírás, jó megújulási képesség, általános használatra
5 vagy 10 kg kiszerelésben
Landscaper Pro Finesse
Kiváló színhatás, puha szerkezetű, sűrű gyep
5 vagy 10 kg kiszerelésben
Landscaper Pro Sun&Shade
Eltérő fényviszonyokra tesztelt, fűfajták egyedülálló keveréke, árnyékos kertekbe ajánlott
5 vagy 10 kg kiszerelésben
Landscaper Pro Supreme 
Egyszerre starpabíró- és magas díszítőértékkel rendelkezik. SmartStart csírázáskönnyítő bevonat. 5 vagy 10 kg kiszerelésben.
Pro Select Regenerator Plus
Sportpályákra és felülvetésre
10 kg kiszerelésben
Pro Select Rhizome Max
Nagy gyökértömeget képző fajták intenzív igénybevételre, SmartStart csírázáskönnyítő bevonat.
10 kg kiszerelésben
Pro Select Toscana
Pázsit jellege mellett kiemelkedően ellenálló, hő-, taposás- és szárazságtűrő.
10 kg kiszerelésben
Pro Select Pázsitgyep Uniform
Egyöntetű, harmonikus pázsitgyep
10 kg kiszerelésben
Pro Select Strong
Intenzív használatnak, aszálynak és fagynak ellenálló keverék
10 kg kiszerelésben
Pro Select Futballpálya stabilizáló
Sportgyep felülvetésére, sötétzöld, taposástűrő, kártevőknek ellenálló
10 kg kiszerelésben
Pro Select Debreceni Highway
Alacsony tápanyagigény, hideg-, hőség, aszálytűrés, költséghatékonyság, nem igényel komoly fenntartást - közterületekre
20 kg kiszerelés

0 comments:

Megjegyzés küldése