2015. szeptember 22., kedd

Idősödő gyepeknél - a 2-3 évest is ide soroljuk - kiemelten fontos a karbantartás. Amikor képeken nézegetünk szép, egybefüggő gyepeket, többnyire nem gondolunk bele, hogy az a rendezett zöld felület valójában egy hatalmas élő massza, a saját élettani sajátosságaival, gondozási igényeivel, életkorával. Az évek alatt az eleinte még könnyen átjárható talaj tömörödik, filcesedik, kevésbé átjárható lesz a víz és a levegő számára, a fű könnyen felritkul, ekkor megjelennek a gyomok. Ezen tudunk segíteni a gyepszellőztetéssel. Mivel egy nagyobb kert esetén ez igen komoly munka, összeálltunk páran egy szellőztetésre.

 

A csapatunk

Főni, az ő kertje szépül, Viktorunk, a rangidős kertész, mint később kiderült, a tuják veséjébe lát a tujáknak nincs veséje. Pityu, a lelkiismeretes kolléga, aki miután Főni kertje megszépült, este letolta ugyanezt mégegyszer Vecsésen Anyóséknál; a jóságos Edina, aki azon túl, hogy imád gereblyézni, még mennyei sárgabarackkrémlevest is készít, és a kertigépbolt szőkéje (jómagam), aki kétségkívül túl sokat gunnyaszt a számítógép előtt, így elég jól esett neki is egész nap gereblyézni.

A feladat

Az ősszel aktuális egyik legfontosabb kerti művelet, a gyepszellőztetés avatatlan szem számára pont annak néz ki, ami: kínzás. A fű megkínzása. A lényege, hogy egy gép késeivel belemarunk a talajba, ezzel átjárhatóbbá téve azt, kiforgatjuk belőle az elhalt részeket, gombákat, valamint szétvágjuk a fű gyökereit. És a növény hosszútávon ettől erősebb lesz.

A hogyan?

Első lépésként karókkal megjelöljük az öntözőfejeket, mert amit fűnyíróval még nem vágunk szét, azt gyepszellőztetővel már pont igen. Ezután meggyőződünk róla, hogy már nem harmatos a fű - mert ilyenkor nem gyűjt jól a fűnyíró -, lenyírjuk az egészet a szokásosnál alacsonyabbra, hogy minél kevesebb nyesedéket kelljen a gereblyézőfelelősöknek később összegereblyézni. (Gondolunk rájuk is, és ez nagyon szép dolog!)

Majd elkezdjük a szellőztetést, egy ilyen géppel. Korábban már írtuk, hogy nagyobb területeken a gyűjtős gyepszellőztetőkkel csak a gond van - hármat lépünk, és már üríthetünk is. Az önjárónak ugyanígy kevés haszna van, a gyepszellőztetőt inkább visszafogni kell, mint hajtani.
Miután túl vagyunk az első kör szellőztetésen, a gereblyézőfelelősök gereblyéznek. Sokat.

Hatalmas mennyiségű összegereblyézni való nyesedék képződik

Miután összeszedtük a nyesedéket, mégegyszer, másik irányból is elvégezzük a szellőztetést. Gereblyézést. Kertünk itt már igazán szomrú látványt nyújt. A korábban dúsan zöldellő szőnyeg helyén félsivatag. (Viktorunk tapasztalata szerint új kuncsaftoknál az ismerkedési fázisban nem is célszerű ilyen mélységű szellőztetést végezni, hiszen egy laikus könnyen infarktust kap a látványtól.) Mi azért voltunk ilyen bátrak, mert előre elhatároztuk, hogy felül fogunk vetni, de természetesen nem szükséges minden alkalommal ennyire megdolgozni a füvet. Általában elég egyszer végigmenni, hiszen két kör után - ahogy a mellékelt ábra is mutatja - nem sok gyepfelületünk marad.
Gyepszellőztetés előtt és után - "Bosszút álltál rajta?"

Miután a gereblyézőfelelősök végeztek az ismételt gereblyézéssel, végigmegyünk a terepen fűnyíróval egyszer, hogy eltávolítsuk a maradék nyesedéket. Majd a másik irányba mégegyszer. Ahol szükségét látjuk, harmadszor. Szemrevételezzük a lehangoló állapotokat, és feltűnik, hogy a kerítés mentén különösen száraz a fű. (Hoppá!)

Talajlazító
Itt Viktor - egy pillanatra mintha csak a Pomázi Helyszínelőkből lépett volna elő - , egy kapirgáló eszköz (talajlazító) segítségével rekonstruálja az eseményeket: A kerítés mentén száraz és tömör a föld. Pedig a kert teljes hosszán végigfut az öntözőcső. Itt egy gyökér. Mégegy. Valamilyen növény gyökerei teljesen átszövik ezt a területet. - gyanúsan végigméri a baloldali tujasort - de a te tujáid nem lehetnek, azokat jó egy méter mélyre ültettük - majd tekintete kisvártatva a kerítés túlfelére, a szomszéd örökzöldjei felé téved:
- Nézd, mennyire felszíni a gyökérzónájuk! - csattan fel, majd ujjaival a levegőben végigszalad a szomszéd tuják gyökerei fölött. - Hiába az öntözőrendszer és a rendszeres tápanyagutánpótlás, ha a szomszéd éhes-szomjas tujái elszívják a vizet és a tápanyagot a kerítés mentén a gyeptől! - (Nem lennék most a szomszéd helyében, ezen biztos futnak majd egymással pár kört).

Csillagkapa
Mi mindenesetre kapirgálóeszközzel és csillagkapával tovább dolgozzuk a talajt, majd a hozzáértők úgy döntenek, itt homokra lesz szükség, hogy a talajt tovább lazítsuk és segítsük az új fű nedvesen tartását.

Utánfutóbérlés, homokhozás. Előre számoltunk vele, hogy igen mélyen fogjuk megdolgozni a talajt, felülvetés lesz indokolt. A felülvetést Everris Proselect Pázsitgyep Uniform fűmagkeverékkel végezzük, mert ennek az összetétele hasonlít a leginkább a jelenlegi gyephez. A vetéshez egyszerű, repítőtárcsás kéziszórót használunk. Még megszórjuk a frissen vetett füvet - idén utóljára, eztán már a téli felkészítés következik - Everris Landscaper Pro New Grass indító műtrágyával. Innentől már csak nedvesen kell tartani a talajt - néhány óránkénti öntözéssel -, hogy elősegítsük a magok mielőbbi csírázását.

A fűmagok folyamatos nedvesen tartása fontos a csírázás elősegítésére

A dúlást végignézve hihetetlennek tűnik, hogy ebből képes kihajtani a fű, de ne ijedjünk meg, képes! A gyepszellőztetés drasztikusnak tűnhet, mégis, ez egyfajta szükséges rossz ahhoz, hogy gyepünk tavasszal újra szép és egészséges legyen.

A meggyötört fű azóta újra tényleg kihajtott, igaz, én három napja nem bírok hajolni.


Ez itt nem felülvetés, a kert egy részén teljesen új füvet telepítettünk


0 comments:

Megjegyzés küldése