2014. december 11., csütörtök


Kétrészes posztunk előző részében a FELCO hagyományos metszőollóit mutattuk be, a mostani poszt elektromos FELCO metszőollókról fog szólni.

FELCO 820 és FELCO 801 elektromos metszőollók
FELCO 820 és FELCO 801 elektromos metszőollók

Drága játék – kinek éri meg elektromos metszőollót vásárolni?

 

A FELCO elektromos metszőollók igazi high-tech kütyük, kifejezetten intenzív munkavégzésre kifejlesztve. Ajánlhatóak a hobbi felhasználók számára is, hiszen nagyban csökkentik a metszéshez szükséges izomerőt és terhelést, az igazi erejük azonban nagyobb gazdaságokban, profi szakemberek kezében mutatkozik meg: az elektromos metszőollók nagyban meggyorsítják a munkavégzést.  Mérések szerint egy profi metsző hagyományos kézi ollóval napi átlag 4.000 vágásszámot tud produkálni, ezekkel az elektromos ollókkal a vágásszámot képes 22.000-ig feltornászni, ezzel megötszörözni a hatékonyságát! A metszés szakértelmet igénylő munka:  ha egy jó szakember ki tudja váltani 5 másik munkáját, nem csak pénzt spórolunk, de a következő évi gazdagabb termésnek is nagyobb az esélye. Aki sokat metsz, tisztában van vele, hogy ez a munka hatalmas megterhelést jelent az ízületekre; több metszéssel foglalkozó szakemberrel találkoztam, akinek a kezét már műtötték valamilyen ízületi betegséggel. Az elektromos ollók használatának további előnye, hogy hosszú távon is kímélik a kezet, szinte erőkifejtés nélkül tudunk velük dolgozni. Nem elhanyagolható szempontként említést érdemel még, hogy ezekre az eszközökre a Földművelésügy Minisztérium által rendszeresen meghirdetett géptámogatási pályázat keretein belül akár 40%-os finanszírozás is igénybe vehető. A részletekről és az aktuális pályázatokról itt tájékozódhat. Cégünk igény szerint a pályázatban is segítséget tud nyújtani. A FELCO elektromos olló szortimentjét jelen pillanatban két alaptípus, illetve ezek változatai (balkezes, jobbkezes, Powerpack nélküli, stb.) képzik, a FELCO 820 és a FELCO 801 ollók.

Általánosságban

 

Mindkét olló szerkezeti felépítésére jellemző, hogy a házuk kovácsolt alumíniumból készül, ezáltal rendkívül ellenállóak és könnyűek. Mind a két ollóban a legfejlettebb gyártástechonlógiákat alkalmazták: így lehetséges, hogy egy apró villanymotor akár 20.000 ford/percre és ezáltal közel 1 LE teljesítményre képes, tudomásunk szerint ez a legerősebb motor az elektromos metszőolló piacon. A szénkefe nélküli motor hosszú élettartalmat garantál, a nagy sebesség pedig gyors mozgásúvá teszi a pengéket nagyobb vágásátmérő esetén is.

Használhatóság 

 

A FELCO elektromos metszőollóknál a legújabb Li-ion polimer technológiát alkalmazzák, ami ultrakönnyű az egyéb technológiájú akkumulátorokhoz képest, a legjobb teljesítmény-súly aránnyal bír a piacon (117 Wh/kg), továbbá egy, a F1-ben használt KERS rendszerhez hasonló intelligens energiavisszanyerő rendszert alkalmaz. Ezek az akkumulátorok – a munka intenzitásától (vágásátmérőtől) függően egy töltéssel akár az egész napos működést is lehetővé teszik.

FELCO akkumulátortechnológiák összehasonlítása



Li-Po (F820) Li-ion (F800/F810) Ni-Cd (F82/F80)
Technológia Lítium Polimer Lítium-ion Nikkel-kadmium
Előnyök Nagy teljesítmény, kompakt és könnyű, könnyen szállítható, nincs memória effektus Nsagy teljesítmény
Nincs memória effektus
-
Hátrányok Nincs Nehezebb szállítás Régi technológia, memória effektus, nagy súly
Akkumulátorok súlya 1 akku = 0.790 kg
2 akku = 1.580 kg
1.905 kg 1.460 kg (akku 1/2nap), 3.000 kg (akku, 1 nap)
Feszültség 37 V 44.4 V 24 V
Ah 1 akku = 2.5 Ah
2 akku = 5.0 Ah
4.4 Ah 2.8 Ah (akku, 1/2 nap)
5.0 Ah (akku, 1 nap)
Teljesítmény (W/h) 1 akku = 92.5 Wh
2 akku = 185 Wh
195 Wh 67.2 Wh (akku, 1/2 nap)
120.0 Wh (akku, 1 nap)


Az ollók egy power pack hátizsákban kerülnek forgalomba, ebben a hátizsákban helyezkedik el a központi vezérlőegység is. A hátizsák jobb- és balkezes használatra egyaránt alkalmas.

FELCO Powerpack hátizsák és kézi terminál
FELCO Powerpack hátizsák és kézi terminál
FELCO Powerpack hátizsák egy- illetve két akkumulátorral
FELCO Powerpack hátizsák egy- illetve két akkumulátorral


A szerszám használható egy illetve két akkumulátorral, függetlenül a két akkumulátor töltöttségi szintjétől.
Az akkumulátorok függetlenek és bármikor cserélhetők, anélkül, hogy hatással lennének a felhasználói beállításokra. Abban az esetben, ha nagyobb számú vagy nehezebb vágásról van szó, javasoljuk egy második akkumulátor használatát.

Mindkét olló intelligens ravasszal van ellátva – a ravasz segítségével több funkciót is be tudunk állítani. A ravasszal irányítható a penge nyílásának mértéke – tetszőlegesen beállíthatunk 50-60 vagy 70%-os nyitást -, de segítségével egy mozdulattal készenléti üzemmódba is állíthatjuk a gépet.


FELCO 820 és FELCO 801 különbségek

 

A 820 a régebbi és drágább modell, nagyobb méretű ágak átvágására is alkalmas. Elsősorban gyümölcstermesztők, bodzatermesztők használják, de néhány szőlőtermesztő is ehhez a modellhez ragaszkodik (ugyanis nem csak a vesszők, hanem tőke vágására is használható).  A 801 modell elsősorban a szőlészetben használatos. Működésük is némileg eltér: a 820 olló tolókar segítségével mozgatja a pengét, emiatt nagyobb méretű ágak átvágására is képes, akár 45 mm átmérőig, míg a gyorsabb működésű 801 olló húzófejes kialakítású, ezért inkább kisebb ágak vágására alkalmas - cserébe szűkebb helyekre könnyebben befér.
Felhasználhatóságukat tekintve a 801 kifejezetten szőlőre lett kifejlesztve, míg a 820-t gyümölcsösökben, faiskolában, erdészetekben egyaránt használhatjuk, hiszen pótolja az ágvágónkat is egyben.

http://felco.hu/elektromos_metszollo/felco_820_metszoollo.html http://felco.hu/elektromos_metszollo/felco_801_metszoollo.html
FELCO 820 FELCO 801
Pengemozgatás tolókarral Húzófejes kialakítás
Nagy vágásátmérő (45 mm) Kisebb vágásátmérő (30 mm) - szűkebb helyeken is alkalmazható
Lassabb működés Gyorsabb működés
Gyümölcsösökben, faiskolákban, erdészetekben egyaránt használható Szőlőre a legalkalmasabb

Az elektromos metszőolló asználható gyümölcsösökben, kertekben és parkokban, városi területeken, erdészetben, szőlészetben
Az elektromos metszőolló használható gyümölcsösökben, kertekben és parkokban, városi területeken, erdészetben, szőlészetben

 

Karbantartás

 

Hiába van professzionális munkaeszközünk, ha nem tartjuk karban. Ezeknél a termékeknél – mivel nem a saját kézi erőnkkel vágjuk az ágakat, nincs közvetlen visszajelzésünk arról, hogy az olló könnyen vagy nehezen dolgozik - fokozottabban oda kell figyelnünk az elvégzendő karbantartási munkákra.

A felhasználó által elvégezhető karbantartási munkák és javasolt gyakoriságuk:

A vágófejek és a készülékház megtisztítása Rendszeresen
Vágófejek napi zsírzása Naponta
Élezés Szükség esetén
Vágófej beállítása Pengecsere után
Pengecsere Szükség szerint

Ezen felül 400.000 vágásonként vagy évente szakszervizben történő kötelező szervizt ír elő a gyártó minden elektromos metszőollónál. A következő karbantartásig hátralévő vágások száma minden bekapcsoláskor megjelenik a kézi terminál kijelzőjén.

0 comments:

Megjegyzés küldése