2014. december 1., hétfő

Amikor már néhány ezer forinttól vásárolhatunk használható metszőollót, joggal merül fel a kérdés, hogy miért választanánk a 10-20 ezer forintos kategóriából munkaeszközt? Az alábbi kétrészes posztból kiderül, miért számít a FELCO a metszőollók csúcsának.

Egy életre szóló munkaeszköz


A FELCO svájci metszőollók nem véletlenül örvendenek hetven éve töretlen elismerésnek a professzionális felhaszálók körében. A FELCO-t családi kisvállalkozásként alapította Felix Flisch 1945-ben, az újonnan szabadalmaztatott metszőollók és ágvágók gyártását egy régi óragyárban kezdte meg. A FELCO már az első olló megalkotásakor is - és azóta változatlanul - az alábbi három szempontot tartotta szem előtt:

- Az ollók kialakításánál a lehető legmagasabb fokú ergonómiára törekvést
- Az alkatrészek gyártásában maximális precizitást, amely lehetővé teszi, hogy a FELCO ollókon minden alkatrész cserélhető legyen
- Az elérhető legjobb minőségű anyagok és a legmodernebb munkafolyamatok alkalmazását a gyártásban - az élettartam és a vágásteljesítmény növelésére

Így lehetséges, hogy a prémium kategóriás FELCO metszőollók és ágvágók ergonómiai kialakítás tekintetében azóta is verik a piacon jelenlévő egyéb gyártók termékeit; a kovácsolt alumínium nyelű modellek pedig (rendeltetésszerű használat mellett) gyakorlatilag törhetetlenek.
  
A FELCO cég minőségről alkotott víziójáról sokat elárul, hogy az első, 1948-ban gyártott ollót, a FELCO 2-t - és a hozzá tartozó összes cserealkatrészt - a mai napig gyártja és forgalmazza. A FELCO ezen felül szinte egyedülálló módon életre szóló garanciát vállal metszőollóira; egy FELCO szerszám a megfelelő karbantartás mellett több generációt képes kiszolgálni.

 
FELCO kézi metszőollók:
 
A FELCO kézi metszőolló szortiment 3 csoportra osztható: essential modellek, alapmodellek és ergonómikus ollók.

FELCO 160S metszőolló
FELCO 160S metszőolló
A FELCO 160S és 160L ollók tartoznak ide, gyakorlatilag a FELCO 6 és 8 olcsóbb változatai, kovácsolt alumínium helyett üvegszálas, nagy ellenállású kompozit nyéllel kerülnek forgalomba.


FELCO 2, FELCO 4, FELCO 5, FELCO 11, FELCO 31 - Az alapmodellek jellemzője, hogy a fej kialakítása még egyenes, és mivel ezek a gyártásban az első ollók között voltak, bizonyos modellekről még hiányoznak az azóta klasszikussá vált ollóállítási lehetőségek.


FELCO 7 forgónyeles metszőolló
FELCO 7 forgónyeles metszőolló

FELCO 6, FELCO 7, FELCO 8, FELCO 9, FELCO 10, FELCO 12, FELCO 13, FELCO 16 és FELCO 17 - A legújabb modellek, jellemzőjük, hogy a fejük a tengelyhez képest döntött, ezért metszés közben kisebb ízületi terhelést okoznak. Az ollók között egyaránt megtalálhatóak a kis- és nagykezűek, valamint jobb- és balkezesek számára kifejlesztett modellek. Ebben a családban jelenik meg a forgónyél, amely további 30% ízületi terhelést képes levenni az alsó négy ujjról munka közben.

Általánosságban elmondható a FELCO metszőollókról, hogy a penge és az ellenpenge feszessége mikromenetes anyával állítható, ennek a megfelelő beállításával tudjuk elérni, hogy az olló ne nyírja az ágat, hanem szép, egyenletes vágási képet adjon.

A FELCO metszőollókon az ellenpenge megmunkálásánál léelvezető csatornát is kialakítottak, hogy a vágás közben a növényből távozó nedvességet a pengéktől elvezesse, ne ragassza azokat össze. A pengék tövénél kis bemetszés látható, mellyel metszés közben a vékonyabb drótokat tudjuk elvágni. Mindegyik olló tövénél megtalálható egy gumipufferes rezgéscsillapítás, mely munka közben szintén a csukló ízületi terhelését csökkenti, mivel az olló összecsukáskor a két nyél így nem egymáson csattan, hanem az ütés ezen a gumipufferen keresztül csillapodik. 

Léelvezető csatorna az ellenpengén
Léelvezető csatorna az ellenpengén
Speciális kialakítás az apróbb drótok vágására
Bemélyedés a penge tövénél az apróbb drótok vágására
Gumipuffer
Gumipuffer


Miért lényegesek ezek az ergonómiai megoldások?


Aki rendszeresen metsz, az tudja, ez a munka önmagában is igen megerőltető a kéz számára, arról nem is beszélve, hogy a metszési szezonban folyamatos hidegben történik a munkavégzés, ami további terhelést jelent az ízületekre nézve. Ha valaki életében először metsz végig egy napot, borítékolható, hogy másnap nem lesz képes használni a kezét - de ugyanígy - hiába a megfelelő technika - a profiknak, akik éveken keresztül végzik ezt a fajta munkát is létfontosságú a kezük kímélése. Ebben van leginkább a segítségünkre ez a márka - a FELCO metszőollók ergonómiája úgy került kialakításra, hogy az ilyen típusú terhelést a lehető legkisebbre csökkentse.

Karbantartás

A gyártásban használt magas minőségű anyagok és legmodernebb gyártási folyamatok révén biztosak lehetünk abban, hogyha ilyen ollót vásárolunk, több ollóra nem lesz szükségünk - ha csak el nem veszítjük.

Hiába van azonban prémium kategóriás metszőollónk életre szóló garanciával, a karbantartást ezek az eszközök is igénylik. Ne essünk abba a tévhitbe, hogy megvásároltunk egy drága ollót, innentől már csak metszenünk kell vele: az ollót időnként élezni kell, munka után megtisztítani, ha rendszeresen metszünk vele, hetente beállítani a penge és az ellenpenge feszességét, ezenkívül a pengék és a rugó kenésről és zsírzásról se feledkezzünk meg (ez természetesen bármilyen metszőollóra igaz)!

Videónk a FELCO metszőollók karbantartásáról



Tipp: Ha éppen nem tudunk a fentiekkel bíbelődni, munka előtt vagy után fújjuk át az olló fejrészét WD-40-el!

Minden, az adott ollóra vonatkozó teendő (pengecsere, élezés, alkatrész jegyzék) megtalálható belül, az ollóhoz tartozó bliszter hátsó papírján, így ezt érdemes megőriznünk, mert később segítségünkre lehet.

A poszt következő része az automatizált FELCO modellekről fog szólni.




0 comments:

Megjegyzés küldése