2014. november 3., hétfő

2015 januárjában két új kapálógéppel bővül az Oleo-Mac termékpalettája, melyek árban az itthon gyártott gépekkel fongak egy kategóriába esni, de ezekhez képest jóval több extrával rendelkeznek majd.

A kapák jelen pillanatban még csak előrendelhetőek, azonban volt alkalmunk megnézni két bemutató darabot.

A két új típus az MH 175 RK és az MH 205 RK. Előbbi kisebb munkaszélességű, egyszerűbb modell, míg az utóbbi nagyobb munkaszélességgel és több extrával rendelkezik.

Oleo-Mac MH 175 RK kapálógépOleo-Mac MH 175 RK kapálógép

Motor


Mindkét kapálógépet a már jól bevált EMAK K800-as motorral szerelték. Minthogy az Oleo-Mac gyár az EMAK cégcsoport egyik tagja, gyakorlatilag egy saját fejlesztésű motorról beszélünk, ennek kétségkívül megvannak a maga előnyei a harmadik fél által gyártott motorokkal szemben. (Sokan elvakultan ragaszkodnak egy-egy jól ismert gyártó modelljeihez, napi rendszerességgel halljuk, hogy "csak a Honda / csak a Briggs / csak a.. stb, stb", minden más motor pedig kizárólag gagyi, tehát kínai lehet. Ezzel kapcsolatban gyorsan szeretnénk mindenkit nyugtatni, ezt a motort ugyanis Olaszországban szerelik.)

De miért éri meg saját motort szerelni a gépekre?
Ennek egyrészről természetesen gazdaságossági okai vannak: a saját gyártású motorhoz lényegesen kedvezőbb áron jut hozzá a gyár, mintha valamelyik egyéb gyártótól vásárolná. Másrészről - az Oleo-Mac gyár rendkívül komoly tesztrészleggel rendelkezik - nem elhanyagolható szempont, hogy így közvetlen kontrollt gyakorolhat a termék minőségére.

Strapabíró motorok - régi iskola
Olyannyira, hogy ezek az EMAK motorok átlagosan háromszor(!) akkora üzemóra élettartamot bírnak, mint a hasonló kategóriás Briggs vagy Honda motorok. Ezt az Oleo-mac egyébként roppant egyszerű megoldásokkal éri el: ilyen például, hogy a motor hengere a régi motorokhoz hasonlóan vasból készül. Az valószínűleg nem szorul bővebb magyarázatra, hogy a vashüvelyes motorok kopásállósága jobb, mint a hagyományosan alumíniumból készült hengerfalú Honda vagy Briggs motoroké. A másik ilyen megoldás szintén nem új találmány: a motorban golyóscsapágyat alkalmazva (szemben a csúszógyűrűs megoldásokkal) megintcsak jelentősen megnövelhető az élettartam.



Oleo-Mac MH 175 RK kapálógép EMAK 800 motor
Motor
Oleo-Mac MH 175 RK kapálógép EMAK 800 motor
Nagy légszűrőház
Kapálógépeknél, ahol a munkavégzés folyamatos, nagy mennyiségű porral és homokkal jár - további sarkalatos pont a levegőszűrő. Ezeken a kapálógépeken szimpla légszűrő helyett olajfürdős levegőszűrő található, mely a levegő beszívásakor a port közvetlenül az olajba csapatja le, így azok a szemcsék, kvarckristályok, amik a legjobban koptatnák a motort, már nem juthatnak be az égéstérbe.

Néhány szó a teljesítményről...
A K800 motornak további előnye a több, mint 5 lóerős teljesítmény. Ez némi kifejtésre szorul, hiszen joggal mondhatjuk, nem is olyan ritka az ilyen teljesítményű motor - igenám, azonban nem mindegy, hogy a lóerőt milyen szabvány szerint mérjük: Korábban a lóerő érték a motorok maximális teljesítményét jelentette, kipufogó, levegőszűrő nélkül, az üzemi fordulathoz képest kb. 20-30%-al magasabb fordulatszámon mérve. A gyártók előszeretettel alkalmazták ezt a jóval kedvezőbb mérési módot, azonban, minthogy ez a vevők megtévesztésének számít, az új szabvány szerint ma már csak a valós, beépített teljesítményt lehet feltüntetni a termékeken. Így míg a K800 motornál az 5 LE a valós teljesítményt jelzi, egy régi Quantum 60 Briggs motor, melyet korábban 6 lóerősként árultunk, ma már csak kb. 4 lóerősnek számít.

A két új kapálógép MH 175 RK és MH 205 RK* néven lesz kapható. (A képen senkit ne tévesszen meg a 190 felirat, ezek tesztdarabok, a név időközben változott.)

*Kiegészítés: a nagyobbik kapa végül mégis MH 197 RK néven jelent meg, így lehet megtalálni!

MH 175 RK


MotortípusEMAK K 800 H OHV - 183 ccm
Teljesítmény5.6 Le
Sebességfokozat1 előre, 1 hátra
Munkaszélesség82 cm
ÁtvitelFogaskerék/lánc
MeghajtásÉkszíj
Olajtartály kapacitása0.95
Üzemanyagtank kapacitás3.6 l
Extraolajfürdős levegőszűrő
Méretek1400 x 850 x 1000 mm
Súly60 kg
Garancia2 év


A kisebbik kapa masszív felépítésű, tolókarja egy mozdulattal könnyen beállítható. Egy előre, egy hátra sebességgel rendelkezik, az erőátvitelt pedig lánccal oldották meg. Ára versenyképes lesz az összes itthon gyártott géppel, gyakorlatilag ugyanabba az árkategóriába esik majd, ezért a pénzért cserébe azonban egy vízszintes kihajtású, nagy élettartamú motorral, erős lánchajtással szerelt, előre-hátra sebességes kapát kapunk. Természetesen ehhez a kapához is elérhető lesz minden kiegészítő, amit a szentkirályi illetve egyéb magyar gyártású kapáknál megszokhattunk.

Oleo-Mac MH 175 RK kapálógép hajtás
Hajtás



MH 205 RK


MotortípusEMAK K 800 H OHV - 183 ccm
Teljesítmény5.1 Le
Sebességfokozat2 előre, 1 hátra
Munkaszélesség85 cm
Olajtartály kapacitása0.95 l
Üzemanyag tank kapacitása3.6 l
Átvitel: Ékszíj/fogaskerék
Meghajtás: Ékszíj
Extraolajfürdős levegőszűrő
Méretek1500 x 850 x 1050 mm
Súly72 kg
Garancia2 év

A nagyobbik testvér; - A motor ugyanaz, mint a kisebb változatnál, de a lehajtása még erősebb, ezenkívül és egy kis felárért egy helyett két sebességet kapunk előre.
Oleo-Mac MH 205 RK kapálógép - tolókar állítás

Oleo-Mac MH 205 RK kapálógép sebességváltó
Két előre, egy hátra sebesség
A kapák érkezése január-februárra várható.

0 comments:

Megjegyzés küldése