2015. szeptember 22., kedd

Szeptemberben milyen összetételű műtrágyával tehetünk a legjobbat a gyepünkkel? - Szaktanácsadónkkal jártuk körbe az ilyentájt aktuális kérdést:

Két lehetőség van, annak függvényében, hogy új telepítésű vagy régi gyepről beszélünk.
Idősebb gyepeknél elsősorban a magas kálium tartalmú műtrágyák használatát javasoljuk. A kálium az egyik legfontosabb mikroelem a gyep számára, ebből használ a legtöbbet a növény. A kálium fokozza a fű stressztűrését, ellenállóbbá teszi a téli betegségekkel szemben.  Az Everris kínálatából a Landscaper ProPreWinter teljesen burkolt szemcsés, őszi-téli felkészítő műtrágyát javasoljuk. Nagyobb területek, sportgyepek, illetve professzionális felhasználók számára pedig jó alternatíva lehet a Sportsmaster CRF High K részben burkolt műtrágya. Ez utóbbi olcsóbb, nagyobb kiszerelésű, mivel azonban csak részben burkolt, nem megfelelően alkalmazva könnyeben megétetjük vele a gyepet.

Régebbi, beállt gyepeket ilyenkor már nem trágyázunk magas nitrogénnel, kivételt képezhetnek ez alól a sportpályák, illetve nagy igénybevételnek kitett fűfelületek.

Everris Pre Winter őszi-téli felkészítő műtrágya
A Landscaper Pro Pre Winter műtrágya teljesen burkolt, nem égetjük meg vele afüvet. Használatával a gyep megerősödve megy bele a télbe és tavasszal korábbanindul meg. 4-5 hónapos hatástartama révén az egész téli időszakban tápanyaggallátja el a növényt.

A teljesen burkolt műtrágya előnye a hagyományos- vagy részben burkolt műtrágyákkal szemben a teljesen egyenletes tápanyagleadás, melyet a gyep egyenletes növekedéssel és folyamatos hajszálgyökér képződéssel hálál meg. Ha a megfelelő időben a megfelelő tápanyagösszetételű burkolt műtrágyát választjuk ki, a folytonos, éppen elegendő sótartalom miatt intenzívebb színre és gyökérfejlődésre, összességében jobb minőségű fűre számíthatunk, mint az azonnal felszívódó műtrágyákkal történő, kampányszerű trágyázással. A "kiskanállal etetés" bizonyítottan jobb a fűnek.

Ősszel telepítettem a gyepet. Ebben az esetben mi a teendő?
Everris maintenance 2-3 hónapos fenntartó műtrágya Fiatal, frissen telepített fű esetén szeptember végéig – amíg az éjszakák nem túl hidegek - még egyszer szórhatunk magas nitrogénes trágyát - mint például a teljesen burkolt Landscaper Pro Maintenance, vagy a részben burkolt Sportsmaster HighN. Ez az őszi növekedési hullámban ad még egy löketet a növényeknek, erre azonban idén most van utoljára lehetőségünk! A nitrogéntúlsúlyos trágyázást célszerűen itt is kövesse a fent említett téli felkészítő kezelés.

0 comments:

Megjegyzés küldése