2015. április 16., csütörtök

Kertigépes praxisunkban folyamatosan keressük az újdonságokat, az olyan termékeket, melyek valamilyen tulajdonságuknál fogva kitűnnek, kimagaslóak - melyeket magunk is jó szívvel használnánk (vagy használunk is). Így találtunk rá a Briggs & Stratton méltatlanul alig ismert ipari fűnyíró- és fűnyírőtraktor márkájára, a Ferris-re, majd nemsokra rá tesztelhettük is a gépeket.
Ferris ipari fűnyírótraktorok
Ferris nullfordulós fűnyírótraktorok
Nem vártunk csodát - éves szinten viszonylag sok traktort adunk el, sokféle típus megfordul a kezeink között, szinte mindegyik eladott traktort összeszereljük, beüzemeljük, kipróbáljuk- és bár árban igen nagy különbségek lehetnek traktor és traktor között, ezek a különbségek nagyjából a traktorokon lévő extrákat (hidrosztatikus meghajtás, fűgyűjtős kialakítás, kések száma, vágószélesség, extrás kezelőfelület) tükrözik, - vagy szerencsétlenebb esetben csak a nevet fizetjük meg; de az alapvető működésben traktor és traktor között nincsenek nagy eltérések. Gondoltuk.

A fentiek után mindenesetre adott volt a kérdés, hogy lehet-e még ebben a szegmensben újat mutatni? Lehet-e egy traktor - ahogyan a gyártó állítja - tényleg annyival több, jobb?


Lengéscsillapítás - mint egy autó

Kérdésünkre hamar választ kaptunk, amikoris alkalmunk nyílt ellátogatni a Briggs & Stratton hollandiai oktatóközpontjába, ahol megtudtuk, hogy - egyébként számtalan egyéb apró megoldás mellett - a Ferris traktorok igazi különlegessége az autókéhoz hasonló, traktorok esetében egyedülálló, szabadalmaztatott IS független felfüggesztésrendszerben áll.



A videó az IS független felfüggesztésrendszer működését mutatja be: a vágóasztal finoman követi a kerekek mozgását, (az imitált talajviszonyokat) így nem akad fenn a bukkanókon, talajegyenetlenségeken (ellenkező esetben kollégánk lábujja most csupa kék-zöld folt lenne.)

Egyetlen más traktort sem szerelnek ilyen megoldással - az IS független felfüggesztés rendszer lehetővé teszi a kerekek egymástól független fel-le mozgását, és mivel a vágóasztal is hozzá csatlakozik, ez is tökéletesen tudja követni a terepviszonyokat, gyakorlatilag megszűnteti a fűnyíróházat érő ütéseket. A Ferris traktorok legfőbb tulajdonságai erre a felfüggesztésrendszerre vezethetők vissza.

Gyorsaság és stabilitás
Önmagában az IS rendszer miatt is az egész gép jóval stabilabb, ezen felül bukókerettel szerelték fel,  így nagyobb sebességgel is biztonságos munkát tesz lehetővé - egyes modellekkel akár 20 km/h sebességgel vághatunk füvet! (Egy hagyományos fűnyírótraktor maximális sebessége kb. 9 km/h, reálisan kb. 5-6 km/h-ás sebességgel tudunk vágni vele.) Másrészt mikor traktorral vágjuk a füvet, általában nem is érzékeljük, hogy egyenetlen talajon mennyire lelassul a munkavégzés - ezeken a traktoron ezzel nem kell ilyen mértékben számolnunk, sokkal hatékonyabban tudunk haladni.

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy adott sebességgel adott vágószélességen egy óra alatt hány hektárt tudunk lenyírni. (100% hatékonyság az ideális eset, 80% hatékonyság egy átlagos kert virágágyásokkal, fordulókkal.)

Pl. egy 91 cm vágószélességű (átlagos méretű) traktorral, ami 6 km/h vágási sebességre képes egy átlagos kertben 0.44 hektárt vághatunk le egy óra alatt, ha viszont ez a traktor 19.0 km/h sebességgel képes haladni, mindjárt 1.38 hektárt.

A lengéscsillapítás mellett nem elhanyagolható szempont, hogy erős, 20-34 LE közötti motorokkal szerelik a traktorokat - a nagyobb modelleket Caterpillar vagy Yanmar folyadékhűtéses dízelmotorral, a kisebbeket Kawasaki és Briggs & Stratton ipari kategóriájú benzinmotorokkal; ami viszont megintcsak a lengéscsillapításnak köszönhető, hogy a traktorok képesek nagy hatékonysággal kihasználni a motorok valódi erejét.



Vadállatkodás nagyon gyors traktoron

Kényelem, alacsony vibráció
A Ferrisnél a tervezés során már a folyamat legelejétől arra törekszenek, hogy a traktorok valóban elnyeljék az ütéseket és a vibrációs terhelést. Az egyszerűbb traktoroknál bevett dolog például egy kényelmesebb üléssel kompenzálni, elrejteni a kellemetlen rázkódást, itt a lengéscsillapítás kialakításának köszönhetően valóban kevesebb éri a gépet és a kezelőt. Ezeknél a traktoroknál annyira alacsony a vibrációs terhelés, hogy lehetővé teszi - a munkavédelmi előírások szerint is - az egész napos munkát, nem fárasztja úgy a gépkezelőt. Nem gondoltuk volna, de tényleg ég és föld egy hagyományos traktorhoz képest; inkább autóhoz hasonló az élmény.

Tartósság
A lengéscsillapítás kivédi a fűnyíróvázat érő ütéseket, ezzel is kíméli a gépet és növeli az élettartamát. A Ferris traktorok vázát mindemellett strapabíró, nagy vastagságú anyagokból építették össze (pl. 6 mm zárt szelvény), de az ICD vágóasztalok is ellentétes irányba hajlított, dupla anyagvastagságú megerősítést kaptak a még nagyobb terhelhetőségért.



Egyenletes vágás
Szintén az IS rendszernek köszönhető, hogy a vágóasztal követi a kerekeket, vagyis a talajviszonyokat; az egyenetlen talaj így nem csak nem lassítja úgy a munkát, de a vágás sem lesz csúnya a hepehupák miatt.

Ott voltunk, kipróbáltuk

Sokan visznek tőlünk fűnyírótraktort professzionális/ipari használatra. Megvannak a jól bevált márkáink, a belépő szintű traktoroktól a prémium kategóriás gépekig sok mindent tudunk ajánlani, de sokszor szembesülünk azzal, hogy van egy betöltetlen rés a kerti fűnyírótraktorok és a nagy, mezőgazdasági gépek között. Sokan keresnek nálunk például dízelmotoros kistraktort - viszonylag nehéz ilyet - különösen jó ár/érték arányban - ajánlani, érzésünk szerint a Ferris pont alkalmas ennek a résnek a betöltésére. A Ferris szortiment főként nullfordulókörös traktorokból illetve gyalogkíséretű ipari fűnyírókból (nálunk nem igazán elterjedt) áll - masszív kistraktorok innovatív megoldásokkal és strapabíró anyagokkal, mindez olyan ergonómiával párosul, ami nem csak elméletben teszi lehetővé a folyamatos, hosszantartó munkavégzést. A vásárlói visszajelzések is igen pozitívak, mindenképpen jó szívvel tudjuk ajánlani annak, akinek professzionális fűnyírótraktorra van szüksége.



Rövid cégtörténet
A Ferris Industries elődje, az Uebler Milking Machine Company 1909 óta van jelen az ipari gépgyártásban, eleinte fejőgépeket gyártott, majd később helyezte át fókuszát az ipari fűnyírógépekre és traktorokra. A váltás sikeresnek bizonyult, a cég újabb és újabb szabadalmak bevezetésével húzta magával a picot: 1987-ben piacra dobta az első hidrosztatikus meghajtású ipari fűnyírót, majd 1998-ban az első független felfüggesztés rendszerrel (Independent Suspension System) szerelt fűnyírótraktort.
A cég 1999-ben az amerikai Simplicity Manufacturing leányvállalata lett  - a Simplicity szintén az 1930-as évek vége óta gyárt kerti traktorokat, többek között olyan ismerős nevek számára, mint a J.C. Penney, Montgomery Ward, Viking (a Stihl csoport tagja), a Homelite vagy a Rapid. (Nem titok, hogy a kertigép üzletágban egy-egy nagyobb név, pl. Stihl, Husqvarna, MTD, stb csak néhány saját gyártású termékkörrel rendelkezik, a szortiment többi részét más gyártóktól vásárolja, majd értékesíti saját név alatt.)
2004 óta a Simplicity és leányvállalatai beleértve a Ferrist, Snappert és Giant-Vac-ot a Briggs & Stratton Power Products Group tulajdonában állnak.

További információ: www.ferris-traktor.hu

0 comments:

Megjegyzés küldése